tisdag 19 augusti 2008

Panerade bön- och grönsaksbiffar med murkelsås

Dom här biffarna innebär lite pyssel, men det är det värt. Dom räcker gott och väl till 8 personer.


2 gula lökar
7 vitlöksklyfftor
5 dl kokta röda linser
1 burk (410 g) blandade bönor
1 burk (410 g) kikärtor
2 burkar (400 g) stora vita bönor
50 g tomatpuré
1 ½ dl vetegluten
2 dl sojamjöl
4 ägg
400 g fryst broccoli
1 gul paprika
1 röd paprika
ströbröd till panering

kör lök, vitlök, linser, bönor, kikärtor och tomatpuré till en slät massa i mixer. Blanda i soja mjöl, vetegluten och ägg. Kör sedan fryst broccoli och paprika till små hackade bitar i mixern och blanda i smeten. Låt stå i kylen i 30 min. Tryck sedan ut ganska små biffar (det blir annars ganska svårstekta) och vänd sedan i ströbröd. Stek i smör på ganska hög värme. Lägg sedan upp biffarna på bakplåtsklädda plåtar och låt bli färdiga i ugnen på ca. 200 grader, 20 min räcker.


Murkelsås

1 burk väl sköljda murklor
1 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
timjan
grovmalen svartpeppar
salt
(ev. lite soja)
2-3 lagerblad
3 dl rött vin
3 buljongtärningar
1 ½ liter vatten
3 dl grädde

Fräs lök tills den mjuknar, tillsätt murklor och vitlök. Häll på det röda vinet och kryddorna. Låt koka ihop någon minut. Hälll sedan på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt koka ca. 15-20 min under lock. Häll till sist ner grädden och red ev med lite maizena.


Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer: